Chichester Cathedral

Walk on glass floor

Project

The installation of a hinged glass floor panel above an ancient Roman mosaic tiled floor.

Ion Glass direct with Chichester Cathedral

Product

A single glass walk-on floor panel with a vented frame design to allow air circulation to the void below the glass, avoiding undue humidity around the ancient tiles.  The glass panel is hinged along its length to allow access to the floor beneath.

Overview

Chichester Cathedral has been a place of worship since 1108, welcoming visitors to daily services with regular music and arts events. Excavations under the centre and eastern end of the Cathedral suggest that is sits on the site of a large Roman house: parts of this original structure, the mosaic tiled flooring,  can be viewed under a glass walkway in the South Aisle.

Ion Glass were commissioned to replace the glass over the mosaic floor with a single walk on panel that can be opened to provide access to the tiles beneath.  The new panel allows free access for visitors to use the South Aisle:  the previous glass panel was unsuitable for traffic and protected by a chain to prevent visitors from walking across it.

hich is available for public viewings.

Technical Information

The glass floor panel comprises of two layers of 12mmm thick toughened clear low iron glass bonded into a stainless steel perimeter edge frame.  This is set into a separate outer frame which is fixed within the structural opening, also constructed from stainless steel, with a 4mm air gap to all sides to provide adequate ventilation.

The sub frame is hinged to the outer frame with a heavy duty continuous piano-style hinge along the length allowing the glass panel to be lifted with supplied suckers when required.  The frame is fitted with gas struts to assist opening, with drop down stay bars for additional safety when the glass floor is opened for access.

  • The glass floor panel is functional and practical, opening up the space so visitors can enjoy visual access to the Roman mosaics without restricting their passage along the South Aisle. This was an unusual and challenging job:  Ion created fully bespoke steel frames to hold the glass panel whilst ensuring adequate air flow and ease of access to the ancient site.

Related Projects
Contact Us

Send us an email and we'll get back to you, asap. Please note by completing this form you are confirming you consent to our Privacy Policy.